EN FUNDACJA STATUT LUDZIE PROJEKTY DYSTRYBUCJA KONTAKT

KRAKOWSKA FUNDACJA FILMOWA

O filmie

Najpierw był dokument „Powrót do Homs” – wstrząsający raport z oblężonego miasta, w którym młodzi partyzanci walczą z reżymem Baszszara al-Asada. Ten romantyczny obraz miał jednak swoją skazę: pokazywał, jak powodowani desperacją żarliwi idealiści coraz bardziej radykalizują się, skręcając w stronę fundamentalizmu religijnego.

Pochodzący z Syrii reżyser Talal Derki postanowił zgłębić ten temat i stworzyć psychologiczny portret kogoś, kto stał się islamskim ekstremistą. Najbardziej interesowały go emocje i motywacje tych, którzy całe swoje życie podporządkowują surowym religijnym zasadom. I którzy gotowi są w imię tych zasad zabijać innych ludzi.

Twórcy filmu udała się rzecz wyjątkowa: sam będąc niewierzącym, zdobył zaufanie islamskich radykałów. Wiele jednak ryzykował. Przede wszystkim, przystępując do realizacji filmu, musiał zmienić tożsamość i zadbać o swój medialny wizerunek, by uwiarygodnić się w roli religijnego ekstremisty. Pomógł mu w tym nakręcony wcześniej film „Powrót do Homs”, który jego gospodarze przyjęli z aprobatą.

Opowiadając o utraconym dzieciństwie i zagrożeniach płynących z fanatyzmu religijnego, Derki uważa, że to właśnie dziecięca perspektywa pozwoli widzom lepiej zrozumieć toczący się w Syrii dramat. Film O OJCACH I SYNACH jest także pytaniem o przyszłość zniszczonego wojną kraju i podzielonego społeczeństwa. Szczególnie bolesne staje się dla reżysera pytanie o przyszłe losy tych wszystkich Syryjczyków, którzy – podobnie jak on i jego bliscy – musieli ten kraj opuścić.

Czołówka

Reżyseria:
Talal Derki
Zdjęcia:
Kahtan Hassoun
Muzyka:
K. S. Elias
Montaż:
Anne Fabini
Producenci:
Ansgar Frerich, Eva Kemme Tobias Siebert, Hans Robert Eisenhauer
Produkcja:
BASIS BERLIN Filmproduktion, Ventana Film, Cinema Group Production
and Südwestrundfunk, Rundfunk Berlin-Brandenburg, ARTE
Dystrybucja w Polsce:
Krakowska Fundacja Filmowa
Rok produkcji:
2017
Czas trwania:
99 minut

Niemcy/Syria/Liban

Nagrody

  • Nominacja do Oscara 2019
  • Wielka Nagroda Jury, Sundance 2018
  • Złoty Róg, Krakowski Festiwal Filmowy 2018
  • Movies That Matter Award, ZagrebDox 2018
  • Nagroda Publiczności, Tesaloniki Documentary Film Festival 2018
  • Center for Documentary Studies Filmmaker Award, Special Jury Mention, Full Frame Documentary Film Festival 2018
  • Best Arab Film, Silver Star, El Gouna International Film Festival 2018
  • Fritz-Gerlich-Preis, Munich Film Festival 2018

Streszczenie

Abu Osama jest dżihadystą specjalizującym się w podkładaniu min i samochodowych zamachach bombowych. Przez ponad dwa i pół roku reżyser Talal Derki mieszkał z nim i jego rodziną w małej wiosce gdzieś w północnej Syrii, filmując z bliska ich codzienne życie. Był świadkiem, jak kochający ojciec przygotowuje swoich synów, trzynastoletniego Osamę i dwunastoletniego Aymana, do walki zbrojnej, której celem jest ustanowienie w Syrii islamskiego kalifatu.

Kim jest Abu Osama

Bohater filmu Talala Derkiego należy do syryjskiej siatki Al Kaidy zwanej Dżabhat an-Nusra, czyli Front Obrony Ludności Lewantu. Powstał on w 2011 roku podczas wojny domowej w Syrii. Jego członkowie rekrutowali się przede wszystkim spośród konserwatywnych mieszkańców terenów wiejskich, będąc w opozycji wobec dyktatury prezydenta al-Asada.

Ugrupowanie zasilane było także przez dżihadystów napływających spoza granic kraju (to między innymi dlatego przybyły z emigracji Talal Derki zdołał wkupić się w łaski islamistów). Główna działalność grupy polegała na przeprowadzaniu zamachów terrorystycznych. Wierni islamowi salafickiemu, czyli radykalnej odmianie sunnizmu głoszącej powrót do religijnych korzeni, bojownicy an-Nusry postulowali stworzenie na terenie Syrii państwa wyznaniowego opartego na szariacie.

Abu Osama ma ośmiu synów – kilku z nich nadał imiona na cześć męczenników dżihadu.

Sylwetka reżysera

Talal Derki jest reżyserem, scenarzystą i producentem. Urodził się w 1977 roku w Damaszku w rodzinie syryjskich Kurdów. Po ukończeniu studiów filmowych w Atenach pracował jako asystent reżysera oraz twórca filmów i programów telewizyjnych dla arabskich stacji. Był też operatorem kamery w CNN i Thomson Reuters. Mając na koncie kilka filmów krótkometrażowych, zadebiutował w 2013 roku pełnometrażowym dokumentem „Powrót do Homs”, kręconym w ekstremalnych warunkach, z udziałem broniących miasta rewolucjonistów. Film doczekał się ponad dwudziestu nagród, m.in. na festiwalu IDFA w Amsterdamie, na Sundance, w Zagrzebiu oraz na Krakowskim Festiwalu Filmowym, gdzie w 2014 roku był filmem otwarcia i otrzymał nagrodę Srebrnego Rogu. O OJCACH I SYNACH, dokument o „dzieciach kalifatu”, okazał się jeszcze większym sukcesem. Obok licznych nagród otrzymał nominację do Oscara w kategorii pełnometrażowego dokumentu. Wraz z żoną Hebą Khaled, która również zajmuje się filmem, Derki od 2014 roku przebywa na uchodźctwie w Berlinie.

Filmografia:

2003
„Hello Damascus, goodbye Damascus” 2005 – „A Whole Line of Trees”
2010
„Hero of All Seas”
2013
„Powrót do Homs” („Return to Homs”)
2016
„Ode to Lesvos”
2017
„O ojcach i synach” („Of Fathers and Sons”)

Zwiastun

Galeria

W kinach

  • od 1 marca 2019 Kino Pod Baranami, Kraków
  • od 1 marca 2019 kino Mikro, Kraków
  • od 1 marca 2019 kino Kultura, Warszawa
  • od 1 marca 2019 kino Muranów, Warszawa
  • od 1 marca 2019 kino Amondo, Warszawa
  • od 1 marca 2019 kino Elektronik, Warszawa
  • od 1 marca 2019 kino Światowid, Katowice
  • od 1 marca 2019 Kino 60 krzeseł, Gorzów Wielkopolski
  • od 1 marca 2019 Charlie Monroe kino Malta, Poznań
  • od 1 marca 2019 Kino Bułgarska 19, Poznań
  • od 1 marca 2019 kino Nowe Horyzonty, Wrocław
  • od 8 marca 2019 kino Charlie, Łódź
  • od 9 marca 2019 kino amok, Gliwice
  • od 11 marca 2019 Gdyńskie Centrum Filmowe, Gdynia
  • 18 marca 2019 Wojewódzki Dom Kultury, Rzeszów
  • 2 kwietnia 2019 Kino Forum, Białystok
  • 18 kwietnia 2019 kino Kadr, Dąbrowa Górnicza

Kontakt

Krakowska Fundacja Filmowa
ul. Basztowa 15/8a, 31-143 Kraków
tel./fax +48 12 294 69 45
www.kff.com.pl

Patrycja Czarny, patrycja.czarny@kff.com.pl

hosting zapewnia KEI.PL